Intrasexuell konkurrens eller konsumentmakt?

Allmänt / Permalink / 0
Sociala medier tog oss med storm och gjorde oss alla till representanter för något - saker, organisationer, varumärken & livsstilar, oavsett om det var fri- eller motvilligt och förebildsdiskussionen med en rad inbäddade krav uppstod. 
 
Det som började med några småbarnsmorsor som delade bilder på sin lunch blev till miljardindustri som gjort många miljonärer av främst unga kvinnor som i bästa fall hade fått en plats på samhall för 25 år sen.  
 
Kalla mig gärna naiv, fjantig eller verklighetsfrånvänd men jag tycker personligen att det är fantastiskt, hur en situation som skapar legitim sysselsättning ens kan bedömas som något annat övergår mitt förstånd. Säga vad man vill om influencers, personliga varumärken och allt det där men visst har sociala medier gett framför allt unga tjejer en makt vi inte trodde var möjlig. 
 
Så varför poppar kritikerbloggar/instagramkonton/personligheter med starka populärfeministiska undertoner upp som svampar, om man nu är så mån om att omfördela makt från gruppen män till gruppen kvinnor? 
 
En vanlig (bort)förklaring är omtanke om konsumenter som serveras en felaktig bild av en person/produkt/tjänst/organisation. Fine. Där håller jag med till punkt och pricka - följer man inte lagar och branschpraxis för det ännu undermåligt reglerade nya marknadsföringslandskapet vi har fått tack vare sociala medier ska man ha kritik (och gärna beslut från berörd myndighet om hur man ska bete sig & vad som händer om man inte gör det). 
 
Så var kommer pose&texthånet in? 
 
Ta till exempel omåttligt populära komikern Celeste Barber nedan
 
bild från Celeste Barbers instagram @celestebarber 
 
Läs texten och fundera lite - låter det som något man säger av omtanke, för att stärka någon eller "bjuda på sig själv" i första hand? Varför driver Barber med en kvinna som ser ut som modellen till vänster och inte just någon törstig instagrambrud av lite mer vardagligt snitt?
 
Vi har pratat om det här förr, några inlägg längre ner - det här är intrasexuell konkurrens 101. Med- eller omedveten, det är vad det är. 
 
Låt oss vara fortsatt ärliga om den saken.
Till top