Det är häft... könsneutralt att betala skatt

Allmänt / Permalink / 4
Kommer ni ihåg vad jag rantade om förra veckan? Om Statsfeminismen? Den som är inskriven i regeringsförklaringen, har funnits i våra läroplaner sen -94 utan vetenskaplig grund att peta dit den, den som har infekterat akademin och som smyger sig in i all offentlig verksamhet via Nationella Sekretariatet för Genusforskning som på uppdrag av regeringen utreder och bidrar till åtgärdsplaner för s.k. jämställdhetsintegrering som är obligatorisk för samtliga myndigheter?
 
*Men nu tar vi en konstpaus och drömmer oss bort till en värld där akademiska forskningsområden som exvis ekonomi hade fått egna nationella sekretariat och makt över myndigheter.... nog hade nivåerna i finansMaggans lador varit högre*
 
 
But I digress.
  
Nåväl, genusvansinnet har i varje fall varit och hälsat på Skatteverket i form av vår alldeles egen bildstjälande, kvinnohånande, yrkeskolleganedvärderande snorvalp Genusfotografen, vad jag tycker om fotografen ifråga och genusfoto i allmänhet har jag kanske hintat lite försiktigt här och här
 
Besöket var ett led i implementeringen av den plan för jämställdhetsintegrering (Ladda ner den 8-sidiga jämställdhetsintegreringsplanen 2015-2018 här) som Skatteverket likt alla andra myndigheter måste verkställa och en snäll kommunikatör sammanfattade detta så fint för oss vanliga dödliga som inte fick ynnesten att ägna en arbetsdag åt normkritiskt vetenskapsvidrigt trams. 

 

 
 
 "Ja men babushka, vad gör väl en liten föreläsning om normkritik, egentligen?".
 
På en privat tillställning bekostad av deltagarna? Ingenting. På arbetstid på en statlig myndighet betalat med skattepengar? Jättemycket. 
 
Hundratusentals kronor i direkta och miljoner i indirekta kostnader. 
 
Nää... sååå dyrt är det inte!
 
Eh? Ska vi räkna lite matte? Försök tygla er lycka nu! 
 
Direkta kostnader:
  • Först har vi ju Genusfotografens gage. Skatteverket uppger själva via twitter att genusfotografens granskning av bildbank samt föreläsning kostade 19 800 kronor 
  • Utebliven arbetstid. Den här beror såklart på hur många tjänstemän som var där och lyssnade. Skatteverkets huvudkontor i Solna, där även kommunikationsavdelningen sitter har 2050 anställda, av vilka "ett 30-tal" enligt deras egen uppgift är kommunikatörer. Låt oss i detta exempel utgå ifrån att bara kommunikationsavdelningen deltog. 30 anställda. Medianlönen för en kommunikationsstrateg är 35 000 kronor. Med arbetsgivaravgft enligt verksamt.se är månadskostnaden inkl. arbetsgivaravgift är 47 224. Dock har man kollektivavtal på statliga myndigheter vilket ökar kostnaden per månad och anställd med ytterligare 1864 för de obligatoriska avtalsförsäkringarna. Detta ger en kostnad per månad á 49 088 kronor. Man räknar med 22 arbetsdagar per månad. Detta ger en dagskostnad 2231 :- per anställd. Vid 30 deltagare från kommunikationsavdelningen är således kostnaden 66930 :- enkom för att parkera deras rumpor i föreläsningssalen om bara kommunikationsavdelningen deltog. Tittar man däremot på jämställdhetsintegreringsplanen och ser att båda projektledarna sitter på ekonomiavdelningen, att planen omfattar flera avdelningar etc ger det skäl att tro att deltagarna var fler, och att snittlönen och därmed kostnden för deras närvaro är högre. 
  • Mat och dryck för 30 pers, räkna minst med 5 k
  • Vid såna här jippon delas det oftast ut profilprylar  och annat material, räkna snällt med 10 k till. 
  • Då har vi utelämnat kostnaden för fördröjt arbete samt lokaler eftersom jag utgår ifrån att lokaler och utrustning är sånt som normalt finns på skateverkets huvudkontor i Solna och att inget annat mer angeläget och rättfärdigat evenemang krockade med genusfotografens besök. Resultatet för dagen i direkta kostnader uppgår således i runda slängar till 100 KKR.
I absoluta tal inget dramatiskt, om än otroligt ineffektivt bruk av skattebetalares pengar som hade gjort sig bättre fördelade på en extra kopp kaffe till eftermiddagsfikat på landets äldreboenden.
 
Vad som däremot är desto mer skrämmande är de indirekta kostnaderna som jämställdhetsintegreringen leder till:
 
1)  Heltidsanställd projektledare (controller med medianlön 44 000 kronor per månad ex arbetsgivaravg. & sociala försäkringar) samt EKONOMIDIREKTÖRENS tid.
2) Skatteverket har över 10 000 anställda fördelade på 42 lokalkontor. När en ny rutin ska utredas och implementeras kostar det pengar. Dina, mina och din mammas skattepengar.
3) Har vi någon IT-managementkonsult, systemutvecklare eller annan som tjänar riktigt bra på att leverera nya och förbättra gamla system till bland andra myndigheter? Då ber jag vederbörande att bjuda på en ballpark figure (annars kan man läsa bland annat den här rapporten från ekonomistryningsverket för att få en idé highlights: man har funnit att IT-tunga myndigheter som man ju kan anta att skatteverket är har IT-kostnader som motsvarar runt 19 % av den TOTALA verksamhetsbudgeten, övriga myndigheter 9 %) . I jämställdhetsintegreringsplanen har Skatteverket skrivit följande:
 
"Utöver de generella skrivningar som refereras ovan, som gäller samtliga myndigheter, framgår det av Skatteverkets regleringsbrev 2015 att kvinnor och män ska ges samma möjligheter och villkor vid kontakter med myndigheten. Regeringen skriver också i regleringsbrevet att Skatteverket ska redovisa individbaserad statistik med kön som övergripande indelningsgrund där det är möjligt" 
 
Någon IT-Nisse som vill skicka dem en offert på vad det skulle kosta att 1) fasa ut existerande system i förtid 2) ändra befintliga system för datainsamling och hantering. ? 
 
4) De där 10 K+anställda, de ska enligt planens samtliga omrdåden utbildas i allt det nya kring jämstäldhetsintegrering. De ska tränas i allt från bemötande vid kundkontakt, nya IT-system, rapportering, ledning, styrning, kvalitetsuppföljning etc. Detta tar tid i anspråk. Räkna enligt modellen i punkt 1, fast på 10 000 anställda (pssst, mkt IT & högre ekonomlöner som trissar upp medianlönen med).
 
5) Kommunikationsmaterialet ska utvärderas och göras om. Dels via kommunikationsavdelningen, men också via externa leverantörer som exvis reklam&webbbyråer. Och just det, den där statistikinsamlingen... hej utveckling och inläsningsanpassning av nya formulär mm. Låter billigt.
 
När allt har räknats in sitter vi där med en miljardnota, och för VAD? För att några vetenskapföraktande gaphalsar ska hållas nöjda?
 
Det finns saker som är helt ok att lägga miljarder på. Poliser, lärare och sjuksyrror. Forskning som lyfter Sverige i konkurrensen och lockar hit akademisk excellens. Bättre levnadsvillkor åt våra äldre. Bättre kvalitét på våra utbildningar. Bättre sjukvård och materiellt stöd för sjukskrivna.  Bättre mat på dagis. Bostäder. Allt som saknas på de allra första stegen på Maslows behovstrappa. Fundamental behovsuppfyllnad.
 
Inte nåt jävla fjantigt genus.  
 
#1 - - $lok:

3) Har vi någon IT-managementkonsult, systemutvecklare eller annan som tjänar riktigt bra på att leverera nya och förbättra gamla system till bland andra myndigheter? Då ber jag vederbörande att bjuda på en ballpark figure.

Som vanligt när det gäller staten är det inte leveransen som är viktig..On the bright side: Konsulttimmarna hos skatteverket har gett många personer möjlighet till att köpa sommarstuga.

Svar: Haha! Det kan de få vara värda efter att ha jobbat med eländet!
Raging Babushka

#2 - - Krister:

Lägre livslängd för män,
nästan bara män som dör i arbetsplatsolyckor
och betydligt fler män tar livet av sig än kvinnor.
Jämställt?

Svar: Jag håller med om att det absolut förekommer ojämställdhet. Har skrivit om det här. http://ragingbabushka.blogg.se/2016/october/om-statsfeminism-och-aldrig-mer-missforstand.htmlJag har varit engagerad antifeminist i 15+ år just för att jag inte köper vare sig problemformuleringen eller bilden av jämställdhet som råder idag.

Förstår bara inte vad din kommentar har med det här inlägget att göra?
Raging Babushka

#3 - - Stolt demokraturanhängare:

En folkvald regering har ålagt Skatteverket att se över sin fotografiska kommunikation/copy. Då måste SKV avsätta lite pengar till det, vilket troligen sker varje år oavsett.

Tråkigt, men jag måste nog ta i från dig ditt kors här. Jag betalar också skatt och är mer upprörd över saker som att vi ger pengar till privatskolor som enligt empiriska data presterar sämre än kommunala, bara för att blidka SD och de andra borgarna.

Svar: Jag röstade inte för den här regeringen (som historiskt sett har det lägsta stödet bland väljarna, för vad det är värt, men låt gå..) och jag tycker att det är absolut förkastligt att mina skattemedel hanteras på det här sättet. Vad som "troligen" sker varje år oavsett är ovidkommande. Jag talar om de konkreta målen som finns uppstlläda i jämställdhetsintegreringsplanen (genusfotografens lilla workshop är bara adding insult to injury) som kräver grundläggande systemomarbetning (läs hela inlägget igen om det behövs) med bland annat förändrade formulär (vilket kräver om särskild konfiguration för avläsning, systemutveclingsinsatser och annat) och tjänar uteslutande ideologiska mål. Kommunikation ska utvecklas men att hävda att en genusneutral kommunikation är skatteverkets mest trängande reformbehov sett tillverksamhetens mål (som ju är skatt - och att få oss skattebetalare att förstå skattesystemet, deklarationen, regelverken, verktygen mfl.) är galopperande trans utan vetenskapligt stöd. Hade samtliga landets poliser kunnat få extrainsatt fredagsfika för samma kostnad hade jag inte blinkat. Vidare är 47 av 50 underpresterande skolor kommunala så njae.
Raging Babushka

#4 - - Anonym:

Stolt demokraturanhängare: Ber om ursäkt för min urkassa speedtyping i kommentarssvaret. Jag hoppas att min poäng går att förstå ändå.

Till top