Babushka voskrese!

Allmänt / Permalink / 0
*Babushkan är uppstånden 
 
Modern feminism kan återuppliva den mest stendöda av kritiker, rycka henne från köket (men inte utan marmorkaveln) och upp på barrikaderna mot floskler och folkfördumning. 
 
Nicole Valencia, ekonom och nybliven mamma, tycker "Att bära högklackat är att acceptera kvinnoförtryck"  .
 
Recap: Valencia menar att höga klackar är så hypade att kvinnor känner att de förväntas bära dem trots hälsorisker, eftersom skorna verkar på närmast magiskt sätt boosta bl.a. kvinnors karriärer och att dessa promotas så hårt av förebilder och skosäljare att stilettklacken framställs som den enda vägen till social acceptans. Vidare menar Valencia att de negativa hälsoeffekterna av högklackade skor tystas ner. 
 
Bortsett från en riktigt snygg känga till Nina Åkestam utan att nämna att det rör sig om Nina Åkestam (5/5 utfällda klor för utförande) är skiten fan det dummaste jag läst sen "Rum rytm & resande- genusperspektiv på tågstationer" vilket är en bragd lemmetellya. Låt oss därför leka "dekonstruera dekonstruktören" 
 
MYT 1) Stilettklackarnas s.k. popularitet
 
Försäljningen av högklackade skor i väst sjunker snabbt och stadigt, efterfrågan på  platta skor ökar vilket leder att samma butik som Valencia refererar till, Zalando, har fler platta skor i sitt damsortiment än något annat. Faktum är att skorna med klackhöjd över 10 cm utgör 2135 artiklar av 24 431, dvs 8,7 % av damskorna, i vilka f.ö. skor med en enda platå (dvs utan klack) är inräknade. Likadant med Footway, en annan stor skohandlare, där en spontanfiltrering av damsortimentet ger ca 3 k klackskor vs 15 k platta. 
 
Och varför säljer en butik en viss vara? För att det finns en efterfrågan. Att då påstå att merparten kvinnor tvingas till högklackat som första skoval skulle innebära ett av två alternativ - A: det är sant och återförsäljarna vet inte sitt eget bästa, B: Valencia inbillar sig att det är så och hon har inte kollat upp hur det egentligen ligger till. 
 
I modetidningarna lyser stilettklacken med sin frånvaro. Den som inte tror mig kan öppna en Vogue, Elle eller Harper's Bazaar från det senaste året och visa mig ett enda inspirationsreportage med klassiska, feminina stilettklackade skor. Inte ens modeveckorna drar en majoritet i högklackat . Mode är nämligen ett ganska könsneutralt begrepp som snarare handlar om att vara annorlunda och kreativ än klassiskt snygg. 
 
För att inte tala om språkliga klackhatmanifestationer som överlever generation efter generation för att markering av missnöje mot stereotypt kvinnliga attribut aldrig blir gammalt - horskor, myggfångare, fuck me pumps osv. - det ska framgå med all icke önskvärd tydlighet att den kvinna som bär dem har en tvivelaktigt sexualmoral (eftersom vi är såna babylamm och blir bestörta över ett par skor medan vi hyllar att svt sänder inslag om att "skända kyrkogård med f**tan") och/eller saknar förmåga att tänka smart och pragmatiskt. Högklackade skor utanför sängkammaren betraktas som något märkligt och beivras maximalt sedan de uppfanns.
 
 
MYT 2) Förväntningar på kvinnor att bära högklackat 
 
I egenskap av någon som både gjort karnevalen i Rio de Janeiro, klättrat upp och nerför Akropolis och balanserat på romerska forumets ruiner, sprungit genom fler än 40 huvudstäder, arrangerat oräkneliga affärsrelaterade & privata tillställningar och interagerat med människor från hela världen i mina bekvämaste mest älskade sandaletter som råkar ha 10 cm stilettklack kan jag berätta att inte en enda sådan aktivitet har någonsin kunnat genomföras utan andras synpunkter på vad jag som vuxen kvinna kan får eller bör välja för mig själv. 
 
Att mina skor har bedömts mer intressanta att kommentera än talen som hölls, sevärdheterna som passerade eller nödlandningen av det flygplan vi flugit med är för mig lika obegripligt som varför en vuxen människa känner sig berättigad att oombett kommentera någon annans utseende. Eller helt obegripligt är det ju inte.... 
 
Kvinnor märkta som "coola förebilder" klampar runt i Doc Martens och har tuffa converse under balklänningen, bimbos trippar runt i sina tråkiga kvinnoförnedrande stiletter. Ja kanske inte bimbos, men den bitchiga chefen i varje fall, och Trump's fru och dotter, för hur cementerar man bättre ondskan i en sko än att associera den till individer som de goda sagt att man borde ogilla (oklart för vad utöver deras make/far, girlpower systerskap  osv). 
Nädu Valencia, att man bär sina klackar offentligt idag sker trots samhällets syn på den och inte på grund av den. 
 
MYT 3) "Det pratas aldrig om hälsoriskerna"
 
Handen på hjärtat, hur många känner till conversesjukan? Att platta skor med tunn sula i 80 & av fallen leder till överbelastningsskador och är direkt farliga för framför allt unga? Hur många uppmanas att komplettera sina tuffa converse under balklänningen med formgjutna inlägg? Hur många känner till att en klackhöjd på 5 cm är optimal för just hälsan?
 
Jag har gått i stilettklackar sen jag var 15 år gammal. Och det ar varit ett fullt liv med naturupplevelser, spontana långpromenader & spurtar mot saker som är kul, stress, glädje, sorg och dans, aldrig har mina skor upplevts som ett hinder. Några som däremot som av ett mystiskt sammanträffande har gjort exakt samma liv besvärligt har varit självproklamerade feminister med en förkärlek för överförmynderi. 
 
Just det, vi pratar inte om några patriarkala maktstrukturer utan gammal hederlig intrasexuell konkurrens dåligt maskerad som omtanke. Vad intrasexuell konkurrens är, vad som är syftet med den och hur den uttrycks finns väldigt väl sammanfattat här. Läs på Nicole Valencia. 
Till top