Apropå kvinnlig styrka, ledarskap och förebilder

Allmänt / Permalink / 0
Vill ni ha en kvinna att se upp till? Med verklig styrka, mod och insikt och talang? 
 
Sonita Alizadeh. Lägg hennes namn på minnet. Jag läste om henne först för något år sen, när hon just hade släppt sin låt och önskade att få studera.Nu har hon fått stipendium för att plugga i USA och öppnar Women In The World NY Summit och har ett klart mål framför sig: att kriminalisera barnäktenskap globalt. 
 
Välriktat medan exvis Malala gör ett hästjobb med att kämpa för flickors utbildning, Waris Dirie agerar mot könsstympning och eh... svenska södermalmshjältar ylar mot manspreading. 
 
Ja ni ser. Perspektiv och sånt. 
 
 
 
 
 
 
 

Genusfoto och the male gaze

Allmänt / Permalink / 0
Det har tidigare framgått med all önskvärd tydlighet vad jag tycker om den s.k. genusfotografen. 
Jag är inte klar. Även om det var ett tag sen jag skrev, men jag kan bara inte komma över det. 
 
Allt som har med genusfoto att göra upprör mig. 
 
Den här imbecilla, misogyna idén om att aktivt positionera kvinnor i mansposer för att skapa intryck av makt och pondus as we know it. Tanken är att kvinnliga ledare ska posera som män - om en man kan stå bredbent med armarna i kors så ska väl en kvinna minsann inte sitta med korsade ben, le och framstå som vän och behaglig. 
 
Och det funkar ju jättebra att göra så, om man vill förstärka the male gaze i sin allra sämsta, mest daterade form - den som påverkar hur vi ser på yrkeskvinnor, vår syn ledarskap och ytliga maktmarkörer. Till skillnad från herrtidningsvarianten som är harmlös sånär som på att den börjar bli smått ointressant är kravet på kvinnliga ledares gubbighet nånting som faktiskt skadar kvinnor i yrkeslivet genom att förstärka idén om att rätt ledarskap handlar om att stå bredbent och skrika med maglåset. Att en kvinna som ler medan hon sitter med anklarna graciöst korsade är ovärdig att inneha en hög position, ses som en förebild eller leda team. Att en enda pose avgör huruvida hon är en strateg eller ett våp.
 
Det är 2016 och feministrörelsen har fortfarande inte fattat  vilket kvinnohat de öser ur sig varje dag. 
 
Katrin Stjenfeld Jammeh blickar stolt ut över tre års fatalt misslyckande, som henns manliga föregångare gjorde. Eftersträvansvärt? Förebild? signalerar makt? Ledarskapsförmåga?
 
Try felinformerad, ignorant och förtroendeurholkande on for size. 
 
 
Gabrielle "Coco" Bonheur Chanel - en handlingskraftig affärskvinna som byggde ett imperium av billiga skräptyger och möblerade om modebranschen för all världens framtid.
Leende, avslappnad och med mer pondus i skräpet under sin sko än vad samtliga stelpositionerade genusfotograferande stenansikten kan uppbringa tillsammans. 
 
En ledare.
Till top